Jaap Jan Ouwehand

Jaap Jan Ouwehand

Nederland
448 volgers 447 connecties

Activiteit

Neem nu deel om alle activiteiten te bekijken

Ervaring

Projecten

  • Store4Ever - Aanbesteding, design en implementatie auto-tiering PetaByte-scale filebased platform (~24PB) en het kunnen aanbieden van een concurrerende prijs per TB. Consolidatie van NAS-oplossingen door het gehele ziekenhuis.

    - heden

    Door de exponentiële groei van ICT filebased storage (NFS en SMB) en bijbehorende stijgende kosten was er in 2014 een grote behoefte aan een centrale ICT auto-tiering filebased platform. In opdracht van Raad van Bestuur werd een project opgestart en middels een Europese aanbesteding was deze gegund aan IBM en E-Storage met GPFS als software defined storage. Van dit proces en platform ben ik grondlegger, verantwoordelijke en developer van het auto-tiering PetaByte-scale filebased platform. Naast…

    Door de exponentiële groei van ICT filebased storage (NFS en SMB) en bijbehorende stijgende kosten was er in 2014 een grote behoefte aan een centrale ICT auto-tiering filebased platform. In opdracht van Raad van Bestuur werd een project opgestart en middels een Europese aanbesteding was deze gegund aan IBM en E-Storage met GPFS als software defined storage. Van dit proces en platform ben ik grondlegger, verantwoordelijke en developer van het auto-tiering PetaByte-scale filebased platform. Naast lokale redundantie binnen het datacenter is het storage-cluster “ge-stretched” over twee gebouwen. Op deze manier kan een “naadloze failover” plaatsvinden zonder dat de eindgebruiker hier hinder van ondervindt. Dagelijks maken er meer dan 8.500 medewerkers gelijktijdig gebruik van dit storage-platform.

    Door de automation van hot, cold naar frozen (SSD, NL SAS en online LTO tape) storage en de lange bewaartermijnen is dit een "key changer" voor Amsterdam UMC. De mogelijkheid voor tiering van "high performance storage" naar "online Archive" levert jaarlijks flinke besparingen op.

    Voor dit storage-platform heb ik meerdere modules, scripts etc. geschreven in Bash, Perl en Python. Het automatisch installeren van Red Hat Enterprise Linux en andere software gebeurt d.m.v. kickstart (post install) en de configuratie wordt automatisch uitgerold met Puppet.

    Alle mogelijke componenten worden met standaard en “custom” geprogrammeerde controles (o.a rest API en SNMP) met Nagios (infrastructureel) en Grafana (trend-analyse) gemonitord. Bij eventuele acute meldingen worden er mobiele push-berichten verstuurd naar dienstdoende.

    Voor de eindgebruiker is het aanvraagproces, dagelijks gebruik en verbruik zo eenvoudig mogelijk gehouden. De gebruiker kan door middel van een "producten diensten catalogus" kiezen tussen goud, zilver of brons en krijgt daarvan aan het eind van het jaar geheel geautomatiseerd de afrekening.

  • Store4Ever - Technologie

    - heden

    RHEL 6+7+8, NFS, Samba (IBM), LACP, LTO6+7+8, NetApp E5600+E5700+E2700+EF280, IBM TS3310+TS4500, IBM Spectrum Scale, IBM Spectrum Protect, IBM Spectrum Archive EE, Lenovo SR650, Nagios, Grafana, Git, Puppet, Ansible, kickstart, Bash, Perl, Python development, iptables

  • Klinische Genetica - Design en implementatie Linux en storage cluster

    -

    Voor afdeling Klinische Genetica (met Genomic DNA data) is een dedicated HPC Linux - storage cluster geïmplementeerd.

    Technologie: RHEL7, NFS, NetApp E5700, Puppet, IBM Spectrum Scale

  • Selectietraject één uniform block-storage Amsterdam UMC - block-storage landschap van locatie VUmc en AMC consolideren tot één uniforme technologie. Dit vermindert de complexiteit en beheerlast.

    -

    In 2019 heeft er consolidatie plaatsgevonden van alle block-storage oplossingen naar één uniforme technologie voor beide ziekenhuizen (VUmc en AMC). Na een uitvoerig selectietraject is er gekozen voor NetApp Metrocluster (FAS en EF serie). Hiervan ben ik de ontwerper en implementator geweest van deze nieuwe full-flash oplossing.

    Technologie: NetApp FAS8200, NetApp AFF A400, NetApp EF570, Brocade G610+G620, Fibre Channel

  • Office365 FSlogix - File-based-storage t.b.v. VHD Outlook cache

    -

    Om Office365 in “cached mode” toe te passen voor Outlook in VDI wordt er gebruik gemaakt van FSLogix met een VHD als cache. De virtuele disk wordt voor alle 8.500 medewerkers aangeboden via een SMB cluster.

    Technologie: Samba (IBM), NetApp EF570, RHEL 7, IBM Spectrum Scale

  • Philips bedside terminals - HTTP-proxy, DHCP-server en DNS-server

    -

    Op afdeling dagbehandeling zijn Philips bedside-terminals in gebruik waarmee de patiënt kan browsen en media afspelen. Vanuit team ICT CERT wordt de eis gesteld dat het HTTP-verkeer herleidbaar moest zijn naar een bedside-terminal.

    Technologie: RHEL7, DHCP-server, Bind9 DNS, Squid proxy, iptables

  • Store4Ever fase3 - Design en development van Antivirus implementatie

    -

    Storage-platform Store4Ever is uitgebreid met custom Bash developement, welke queries uitvoert op de storage-metadata en nieuwe bestanden met McAfee scant op virussen en malware.

    Technologie: McAfee, Bash, development, IBM Spectrum Scale metadata

  • Storage en Linux capacity management en doorbelasting - Registeren van Linux en storage gebruik t.b.v. inzicht en doorbelasting

    -

    Van alle Linux en storage omgevingen wordt t.b.v. capacity management en doorbelasting het verbruik (d.m.v. custom development) gemeten en opgeslagen in een MariaDB, welke vervolgens een “SQL VIEW” aanbiedt aan Topdesk en Service Now.

    Technologie: Rest(ful) API, SNMP, Bash, Python, Perl, Git, MariaDB, Topdesk, Service Now, ITIL

  • Nagios - Design en implementatie Nagios monitoring en dashboard

    -

    Vanaf 216 is Nagios Core (met dashboard) met ruim 3000 checks en ruim 500 hosts de infrastructurele monitoring van Amsterdam UMC voor alle Linux en storage componenten. Bij eventuele acute meldingen worden er mobiele push-berichten verstuurd naar dienstdoende. Als voor een infrastructureel component geen standaard plugin bestaat wordt deze op maat geprogrammeerd.

    Technologie: RHEL7, Nagios core, NRPE, Bash, Python, Perl, Git, Push-Over

  • Store4Ever fase2 - Design en implementatie redundant (multi) tape-library, implementatie test-omgeving

    -

    Binnen dit project is het Store4Ever online archief uitgebreid met redundant IBM Spectrum Archive Enterprise Edition multi tape-library (IBM TS4500 + frame expansion) en een virtuele test-omgeving gebaseerd op meerdere RHEL Linux KVM hosts.

    Technologie: RHEL7, IBM TS4500 + frame expansion, LTO6+7+8, IBM Spectrum Archive EE, Linux KVM, Lenovo SR650, HAProxy

  • VDI storage - Selectietraject en implementatie storage t.b.v. VDI-omgeving

    -

    Na een selectietraject is HPE de leverancier voor een nieuwe “Virtual Desktop Infrastructure”. De nieuwe full-flash block-storage HPE 3PAR 7200 systemen zijn direct d.m.v. Fibe-Channel aangesloten op de HPE blade chassis. Het systeem was dermate nieuw dat er weinig standaard Nagios-plugins beschikbaar waren. Ik heb voor dit systeem in Bash een custom plugin geschreven die meerdere controles uitvoert. Dagelijks maken er meer dan 8.500 medewerkers gelijktijdig gebruik van dit…

    Na een selectietraject is HPE de leverancier voor een nieuwe “Virtual Desktop Infrastructure”. De nieuwe full-flash block-storage HPE 3PAR 7200 systemen zijn direct d.m.v. Fibe-Channel aangesloten op de HPE blade chassis. Het systeem was dermate nieuw dat er weinig standaard Nagios-plugins beschikbaar waren. Ik heb voor dit systeem in Bash een custom plugin geschreven die meerdere controles uitvoert. Dagelijks maken er meer dan 8.500 medewerkers gelijktijdig gebruik van dit storage-platform.

    Technologie: HPE 3PAR, Nagios

  • AGFA PACS2 & VNA (Vendor Neutral Archive) - Design en implementatie storage en Linux

    -

    In 2014 is na een Europese aanbesteding de opdracht voor een centraal PACS en VNA gegund aan AGFA. Het “Vendor Neutral Archive” wordt als NFS dienst afgenomen van platform “Store4Ever”. De eisen aan de “short term storage” waren hoog en andere componenten hadden een minder kritische factor, zodoende is er gekozen voor diverse oplossingen.

    Technologie: RHEL 7, NFS, iSCSI, NetApp EF550+E2700, IBM X3650, IBM Spectrum Scale, HPE StoreVirtual VSA, Nagios

Meer activiteiten van Jaap Jan

Bekijk het volledige profiel van Jaap Jan

  • Bekijk wie u allebei kent
  • Word voorgesteld
  • Neem rechtstreeks contact op met Jaap Jan
Word lid en bekijk het volledige profiel

Overige vergelijkbare profielen

Voeg nieuwe vaardigheden toe met behulp van deze cursussen